Оңтүстік Қазақстан облысы Мақтаарал ауданы Жетісай қаласы «Тұран» мектеп-гимназия» коммуналдық мемлекеттік мекемесінің бастауыш сынып мұғалімі Еспенбетова Ақмарал Мырзабайқызы

0

Пәні : математика

Сыныбы : 3

Сабақтың тақырыбы: Өткенді қайталау.Көлемдерді өлшеу.1-9 есептер.

Сабақтың мақсаты:

А) Білімділік: Көлем және тік бұрышты параллелепипедтің көлемі және оны табудың тәсілі туралы оқушылардың білімін пысықтау.

Ә) Дамытушылығы: Ойлау қабілетін дамыту.

Б) Тәрбиелілігі: Шапшаңдыққа,тез  ойлауға тәрбиелеу.

 

Сабақтың көрнекілігі: 1.Ұйымдастыру кезеңі

  1. Үй тапсырмасын тексеру.

3.Психологиялық дайындық

  1. Жаңа сабақ
  2. Қорытынды.

 

 

Ереже: Тік бұрышты параллелепипедтің көлемі оның үш өлшемінің көбейтіндісіне тең.

 

V=ахвхс

 

 

 

 

 

2 см

4 см                       2см

1 см

 

4 см

1см              4 см

 

 

3см

Бұлар  — тік бұрышты параллелепипедтер.

 

 

 

 

2см

 

 

2см

3см

2см

3см

 

3см

 

Бұлар –текшелер.(ұзындығы ,ені,биіктігі бірдей)

                                          

Түсіндірме жұмыс: Жәшіктің  а =5дм

 

В=2дм

С=1 дм

V=?                                        3

V=5дмх2дмх1дм=10ДМ

 

Көлемді куб сантиметрмен өлшейміз.

5дм = 50см    2дм = 20см     1дм  =10см      3

Демек,жәшіктің көлемі 50х20х10=10000 см

2- топ

«Кім тапқыр ойыны»

1.1дм=10см          3.1м=10дм              1м=100см

2.1дм2=100см2        4.  1м2=100дм2        2=10000см2

2-топ

66х2=132                                   1000:2=500

42х3=126                            450:2=225

60:6=10                                150:3=50

3-топ                                       

1ғ=100ж

1000кг=1 т                      1000г= 1кг

5т=50ц                            1м=100см

3т100кг=3100кг

Есеп1.

Жәшіктің көлемін тап:

а =8дм

В=4дм

С=3 дм

V=?

V= 8х3х2=96дм3

Есеп:2

Қораптың көлемін тап:

 

а =5дм

В=3дм

С=2 дм

V=?

V= 5х3х2=30дм3

Есеп:3

Аквариумның көлемін тап:

а =9дм

В=4дм

С=6 дм

V=?

V= 9х4х6=216дм3

Өзіндік жұмыс:

Жәшіктің ұзындығы

 

6дм   6дм   5дм    4дм  6дм
Жәшіктің ені   2дм   3дм   4дм    3дм  4дм
Жәшіктің биіктігі   1дм   1дм   2дм     2дм  3дм

 

Жәшіктің көлемі          

 

Есеп:5

Есепті әр түрлі тәсілмен шығар.

 

Тігінші 1 сағатта 5 қалпақ,ал оның шәкірті 3 қалпақ тігеді.Олар 7 сағаттық жұмыс күнінде барлығы неше қалпақ тігеді?

 

Т- 1сағ.-5 қ                   1т   5+3=8

Ш.1сағ.-3 қ                        7х8=56 қ

Екуі 7 сағ-? қ               2т  5х7=35

3х7=21

35+21=56қ

Жауабы: 56 қалпақ

  1. «Ойлан тап» ойыны.Бос орынды толтыр.

 

 

 

Есеп: 6

S=380 км          19х5=95км

t=5сағат           380-95=285км

ВV-19 км/сағ        285:5=57км/сағ

МV-? Км/сағ        Жауабы: V м 57 км/сағ

 

7.Ш ығармашылық тапсырма

«Ата,жасыңыз нешеде?»-деп сұрағанда,Қожекең: «Ең үлкен төрт таңбалы санды 9 есе кемітіп,одан ең кіші төрт таңбалы санды шегерсе,менің өтірік жасым шығады.Ал шын жасымды айтпаймын.Оны халық біледі»,-депті.Қожанасырдың өтірік жасы нешеде?

9999:9=1111

1111- 1000=111 де

 

Мысал:7 Теңдеуді шеш.

80-х=20                         81712-х=12948

х=80-20                        х=81712-12948

х=60                             х=68764

80-60=20

 

Мысал:8

а х1380,  а+1380,   а:1380, 1380-а өрнегінің мәнін есептеп шығар.

Мұндағы а=1,2,3,4

1х1380=1380                  1380:3=460

2+1380=1382                 1380-4=1376

 

 

 

Сабақты қорытындылау:

Үйге тапсырма: Мысал :9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пікір қалдыру